Retort++ komt eraan:

3422 dagen 20 uur 26 minuten 34 seconden sinds Retort++ online is!.

Mission statement

Retort++ is ontwikkeld om de fundamentele grondbeginselen van het programmeren binnen een visuele context te brengen en gaat dienen als software-schetsboek en als professioneel productiegereedschap. Het zal gebruikt worden door kunstenaars, ICT’ers, designers, architecten, onderzoekers, wetenschappers, studenten en hobbyisten voor hun leerproces, prototype-ontwikkeling en productie.

Home

Welkom op Retort++.org

NEW.gif

Retort++ is de nieuwe database met open source software voor beeldende kunst op internet. NP3 neemt met Retortplusplus.org het initiatief voor het aanleggen van een database met gratis open source software voor kunstenaars, ICT’ers en andere belangstellenden. Retort++ is een database die door een ‘geven en nemen’ afspraak/mentaliteit de komende jaren uit wil groeien tot dé database waaruit kunstenaars uit verschillende disciplines onbeperkt open source software en informatie kunnen putten, kunnen aanpassen, aanvullen en tot een hoger niveau brengen. Retort++ is het nieuwe initiatief op het gebied van beeldende kunst en Informatie en Communicatie Technologie: de NP3 open source Retort++ Database.theunissen_1b.jpg

re·tort (de ~, ~en)
1 [scheik.] glazen kolf met een omgebogen hals om vloeistoffen te
distilleren => kromhals
2 toestel voor droge distillatie
dis·til·le·ren uit (ww.)
1 met enige moeite afleiden uit

Retort++Traject I

Eind september 2006 heeft de aftrap van Retort++Traject I plaatsgevonden. Zes projecten, van acht kunstenaars zijn geselecteerd om onder begeleiding van professionals uit zowel de beeldende kunst als de Informatie en Communicatie Technologie (ICT) verder te worden ontwikkeld en uitgevoerd. De geselecteerde projecten waren allen gericht op beeldende kunst waar op de één of andere manier eigen ontwikkelde open source software aan te pas komt. Zo hebben er expert-meetings plaatsgevonden met Anne Nigten van V2_Lab uit Rotterdam, LANpings met EBOman en Peter Luining, heeft BlueMelon een workshop E-waste verzorgd en hebben ICT'ers van (ondermeer) ICT Platform Noord en Open Source Groningen de deelnemers tijdens de LANpings geadviseerd.

Een jaar later, in december 2007, vond de eindpresentatie van Retort++Traject I plaats. De 8 deelnemende kunstenaars presenteerden hier hun Retort++ project of een tussenstand daarvan. Na alle indrukken, ervaringen, ideeën, kennis, projecten en open source software uit Retort++Traject I meegenomen te hebben, lanceert NP3 op 19 december 2008 DE gloednieuwe Retortplusplus.org website. De database met open source software voor beeldende kunst waarin, de komende jaren, in een interactieve uitwisseling met experts en alle specifiek geïnteresseerden een nieuwe vorm van database, platform, forum en links zal ontstaan.

Over Retort++

Retort++ is eind 2006 begonnen als een experiment. Een open source project voor mensen die beeldende kunst willen integreren binnen een digitale ontwikkelomgeving en/of andersom. NP3 heeft gemerkt hoe moeilijk het soms voor kunstenaars is om kunst te maken die afhankelijk is van softwareontwikkeling. Zo is de commerciële ICT wereld financieel vaak niet toegankelijk voor de kunstwereld en wanneer het een kunstenaar financieel lukt om eigen software te ontwikkelen, is dit moeilijker om te ‘delen’ met anderen. Met Retort++ wil NP3 de mogelijkheden van open source software inzichtelijk maken. Zo bevindt zich in de Retort++ database het Retort++Vat. Een Vat waar iedereen met een inlogcode een eigen groep kan aanmaken waarop interessante open source projecten gepubliceerd en gedeeld kunnen worden. Ook is er de Retort++Linkfarm, een groot archief van links naar open source software, kunstenaars en kunstprojecten en andere interessante websites . Daarnaast kun je in Retort Retort++NetwerkStek terecht met vragen en opmerkingen, maar kun je ook kennis delen over software op deze site, of andere open source software op het gebied van beeldende kunst.

Syndicate content